Homeworld Remastered Frontend Access Violation Crash

Need some help here. Whenever I load a skirmish, it crashes when the screen says FrontEnd. I find this in the log file

Unable to retrieve UI (animated) texture ()
Error, LoadScreen failed to screen of type GameBalanceScreen when loading section GameBalanceScreen from file DATA:\UI\NewUI\Developer\GameBalanceScreen.lua
Error, LoadScreen failed to screen of type DeveloperScreen when loading section DeveloperScreen from file DATA:\UI\NewUI\Developer\DeveloperScreen.lua

What’s the latest change you made to the game since the last time it worked?

Just adding in a new ship, its subsystems, weapons, art for the weapons, etc. I removed them later when It started crashing but the game still crashes.

Did you have any entry in the build.lua for it? Or did you maybe forget a comma there?

It wasn’t that. The game still game me an access violation at FrontEnd and the log said it was the same issue as before. What can I do about this?

Did you add anything to the research.lua, or the icons.lua? Any other game file that might’ve been tricked up a bit? This seems to me something that’s usually thrown when you’re missing a comma somewhere.

This wasn’t the case. I don’t know what I is. It just says

Unable to retrieve UI (animated) texture ()
Error, LoadScreen failed to screen of type GameBalanceScreen when loading section GameBalanceScreen from file DATA:\UI\NewUI\Developer\GameBalanceScreen.lua
Error, LoadScreen failed to screen of type DeveloperScreen when loading section DeveloperScreen from file DATA:\UI\NewUI\Developer\DeveloperScreen.lua

Can you get to the game menu first before this happens? Like can you pick your opponents and your map and then try to launch and this comes up? Or does it come up before that happens?

@JalkianValour Yes I can. I pick out the map, my opponents, then I launch it. It loads and at when the loading reaches “frontend”, it sits there for about 5-10 seconds then it crashes. It says it was an Access Violation.

Do you have much riding on that version? Maybe try to re-install? Seems to me Access Violation can mean just about anything. Sometimes it’s even just a corrupted download of something.

It seems to be loading the developer ui. Normally it shouldn’t. Have you edited any file to enable this . If not, check uisettings.lua (I think that’s what it’s called) . The developer ui should be commented out if I remember correctly.

I will see what I can do. I have a question though, could a hyperspace animation file cause this? If so, I think I know how to fix it.

I don’t think it should . But there’s no harm in checking .

I had this a couple times too, and I found the problem file by:

  1. making a copy of the whole mod folder to go back to (which you should probably be doing at every big change anyway)

  2. Delete a whole folder or group of files, then see if the game runs.

  3. If the game runs, you know the problem file was one of the ones you deleted.

  4. copy the deleted files back in and make the deleted group smaller and smaller until you find the problem file.

Thanks for the idea. The reason why I asked about the hyperspace file is because I added a new one in but I never tested it. I remembered about the file so I brought it up. I also remembered that because I had this same issue before and it was cause by a hyperspace file that wasn’t modded correctly, causing the game to crash. I will check/fix the files and see what happens.

Wish me luck.

While I’m doing this, feel free to give me ideas of what else could be causing this.

I got it working again. It was the hyperspace file.

1 Like

Im having the same issue again, however, it only crashes when I play as the hiigarans.

Probably a hiigaran file then…

That’s what I’m thinking. I have noticed that the AI can use it just fine, but when I try to use it I always get the frontend access violation crash.